top of page

Ine Berghman

Levensgenieter, vroedvrouw, voetreflexoloog, traumatherpeut en oprichtster van ‘Bonding’. Gepassioneerd door alles wat met lichaam en geest te maken heeft, begon ik me vanaf 2020 te verdiepen in verschillende opleidingen rond trauma en voetreflexologie. Al snel wist ik dat ik mijn ervaringen zou meenemen en dit waardevolle geschenk en mijn kennis wilde delen.

Ik ben opgeleid als vroedvrouw en in hoofdberoep fulltime werkzaam in mijn eigen praktijk waar ik samen met mijn collega’s koppels begeleid vanaf zwangerschapswens tot 1 jaar na geboorte.

Desondanks bleef ik op mijn ‘psychosociale’ honger zitten omtrent het mentaal aspect van de baby en de nieuwe rol als kersverse ouder. Ook was ik zeer benieuwd naar de impact ervan op ouders en hun (ongeboren) kindje.

 Daarom besloot ik in 2020 om mij verder bij te scholen in trauma bij volwassenen en kinderen en een opleiding voetreflexologie ondersteunde alleen maar dat proces. Hierbij hield ik vooral mijn focus op de doelgroep waar mijn vroedvrouwenhart bij ligt. De inzichten die ik tijdens mijn opleidingen verworven heb, in combinatie met mijn ervaringen als vroedvrouw, hebben mij er toe aangezet het aspect rond perinataal welzijn verder te exploreren.

Tijdens mijn opleidingen leerde ik het lichaam beter begrijpen. Dat opgeslagen emoties of stressvolle gedachtes spanningen veroorzaken in het lichaam klinkt ook logisch. Afhankelijk van hoe jij in elkaar zit, uit zich dit op een bepaalde plek in je lichaam. Vaak een herkenbare ‘zwakke’ plek. Een oude blessure, waar je altijd last van krijgt als je minder fit bent, en soms wordt het zelfs van generatie op generatie doorgegeven.

Ook bij baby’s en kinderen kunnen onderliggende emoties van de zwangerschap, geboorte of de familielijn zich weerspiegelen in lichamelijke klachten zoals veel krampen, oprispingen, reflux, bedplassen, overspanningen van het lichaam en huilgedrag of onrustig gedrag bij je baby, peuter of kleuter.

Veelal zitten traumatische ervaringen in het onderbewust zijn, of zijn ze van generatie op generatie doorgegeven. Daardoor is ons brein zich niet bewust van het onderliggende, maar reageert het wel in bepaalde situaties met heftige emotionele reacties, moeilijk grenzen stellen, prikkelbaarheid, angst om te binden aan personen,…. Dit is een oneindig lijstje. We staan er meestal niet bij stil omdat we het ons niet meer herinneren, maar ons lichaam en ons gedrag wordt er wel door gestuurd. Daardoor kunnen ook lichamelijke blokkades onopgelost geraken.

Onderdrukte emoties en stressvolle gedachten worden niet onderkend. Je hersenen beschouwen deze zaken als bedreigend en gebruiken je lichaam om jou af te leiden van deze dreigingen.

Momenteel verdiep ik mij nog verder in kindertherapie en innerlijk kind werk bij volwassenen en staat de opleiding tot Perinatal Emotional Health & Wellbeing Practicioner nog gepland. Dit alles om jullie als gezin optimaal te kunnen ondersteunen in het transformatieproces die jullie samen doormaken.

Waarvoor kan je nu reeds bij mij terecht ?

Door spanning in je lichaam ontstaat een verlaging van de bloeddoorstroming. Deze minimale zuurstofverlaging naar bepaalde organen of systemen kan soms een veroorzaker zijn van de pijn of bijhorende klacht. Daarnaast hopen zich ook afvalstoffen op, wat irritatie in het pijngebied oplevert. De betrokken zenuwen raken overprikkeld en ontstekingen kunnen ontstaan.

Bepaalde blokkades kunnen er ook voor zorgen dat het ontstaan van een zwangerschap wat moeilijker verloopt.

Als ervaringsdeskundige op het vlak van trauma, probeer ik samen met jullie, aan de hand van voetreflexologie, te zoeken naar onderliggende blokkades en naar inzichten die bepaalde patronen in jullie dagelijkse leven kunnen doorbreken. Met de voetreflexbehandeling worden verschillende organen terug in balans gebracht en wordt de doorbloeding en bezenuwing van de organen ondersteund.

Aan de hand van gesprekstherapie tijdens de behandeling wordt er gefilterd naar de onderliggende oorzaak van de blokkades, wordt er uitgelegd hoe dergelijke blokkades kunnen ontstaan. En kunnen we optimaal inzetten op lichamelijk en emotioneel herstel van de klacht.

Bij baby’s of kinderen kan voetreflexologie verlichtend werken bij klachten als reflux, krampen, huilen, moeizaam drinken, moeilijk slapen … Hierbij wordt dan ook gepolst naar de ervaringen tijdens de zwangerschap en bevalling of nadien, en wordt er op emotionele stress gewerkt bij het kind, zodat de spanning zich kan loslaten.

Daarbij geldt dat voetreflexologie nooit de reguliere geneeskunst vervangt, maar wel aanvullend kan worden gebruikt.

Babytherapie wordt momenteel enkel uitgevoerd op vraag. Gelieve hiervoor eerst telefonisch contact op te nemen om na te gaan of ik jullie verder kan helpen in de ondersteuning.

“It takes enormous trust and courage to allow yourself to remember.”

- Bessel A. van der Kolk-

 

Binnenkort wordt de website van ‘bonding’ gelanceerd en dan kunt u per behandeling bekijken wat het beste voor jullie gezin past. Tot dan kunt u telefonisch terecht op 0473715554 voor bijkomende vragen of onzekerheden.

profiel ine_edited.jpg

Specialismen

Reeds afgerond:

 • Verschillende opleidingen voetreflexologie (Happy Hands Academy Antwerpen)

 • 2 daagse specialisatie Reflexology for women’s health (Hagar Reflexology – Derby/UK)

 • Vroedvrouw (Hogeschool Vives)

 • Traumatherapie voor volwassenen, baby’s en jonge kinderen (Open mind Gent / Aumm instituut Nederland)

 • Soundhealing met klankschalen (Happynings Soundhealing Nederland)

 • The Birth Mask Reveal Training (Karlton Terry- UK)

 • Prenatal Science Global Congress 2022 (Griekenland)

 In opleiding:

 • Holistisch kindertherapeut – (Regenboogacademie Nederland - in opleiding tot eind 2023)

 • Innerlijk kind therapie training (Indra Torsten Antwerpen – in opleiding tot mei 2023)

 • HSP Professional (Eszenzz Nederland - In opleiding tot 2024)

Gepland:

 • Perinatal Emotional Health & Wellbeing Practitioner (Traumatic Birth Recovery School)

bottom of page