Osteopathie bij vrouwen
Steeds meer koppels hebben het moeilijk om zwanger te worden. Daar spelen verschillende factoren in mee.
Het is belangrijk om je eerst zelf goed in je vel te voelen als vrouw. Emotionele of fysieke stress kan je lichaam als het ware blokkeren om zwanger te worden.
Osteopathie kan helpen op dat vlak.
Zwangerschap is een dynamisch proces, elk trimester heeft zijn specifieke verandering in je lichaam. Ligamenten worden weker, spieren en gewrichten worden in een andere positie getrokken,,... En dit alles kan leiden tot pijn en ongemak. Van tintelende vingers tot uitstralende pijn in je been. Met zachte technieken helpen we je lichaam deze veranderingen zo goed mogelijk door te komen. Ook helpen we je lichaam klaar te maken voor de grote eindspurt: De bevalling!
​
Na de bevalling gaat je volle aandacht naar je kleine wonder, maar vaak blijf je als mama met blijvend ongemak of pijn zitten, ook maanden of jaren na de bevalling.
-
Een pijnlijk staartbeentje
-
het gevoel dat je darmen niet meer op z'n goede plaats zitten
-
last tussen de schouderbladen
-
hoofdpijn
-
pijn bij het vrijen
-
gevoel van druk in je bekkenbodem bij lang rechtstaan
-
urineverlies,...
Het zijn veel voorkomende klachten waarbij osteopathie kan helpen!
De osteopatische benadering bij de behandeling van gynaecologische klachten heeft betrekking tot de organen en structuren in het klein bekken.
​
Er wordt gebruik gemaakt van externe en interne (vaginale en anale) manuele behandelingen. Dit gebeurt op een uiterst zachte en respectvolle manier.
​
In sommige gevallen is het nodig om via biofeedback de spanning van de bekkenbodem te meten.
In de praktijk beschikken we over het meest innovatieve toestel op de markt, de MAPLe. De MAPLe geeft gerichte biofeedback van individuele spieren aan verschillende zijdes en dieptes in de bekkenbodem. Hierdoor kunnen we een correcte diagnose maken van uw probleem.
En vaak zien we op de MAPLe overgespannen zones, chronische verkramping in een klein gedeelte van een spier (een myofascial triggerpoint) die niet meer kan ontspannen. Mogelijke klachten door verkrampte zones in de bekkenbodem:
​
-
pijn aan staartbeen
-
moeilijk kunnen leegplassen
-
constipatie, buikpijn
-
pijn in de benen, bil, rug
-
pijn bij betrekking
-
pijn en drukgevoel in de vagina
-
urineverlies
-
...
En dit alles zonder dat er bij medisch onderzoek een afwijking gevonden wordt. Triggerpoints kunnen ook spierzwakte in de betrokken spier veroorzaken, waardoor bijvoorbeeld urineverlies kan optreden doordat de coördinatie verloren is gegaan.
​
An is gespecialiseerd in de behandeling van triggerpoints in het bekkengebied zowel via manuele technieken (behandeling met de hand) als d.m.v. dry needling.
​
Dry needling
​
Dry needling is een techniek, waarbij het triggerpoint wordt aangeprikt. Hierdoor ontspant het stukje spier onmiddellijk. De naaldjes die wij gebruiken zijn zo dun, dat men niet voelt wanneer ze door de huid gaan. Eerst wordt er manueel in de vagina gevoeld waar de triggerpoints zich bevinden (zie prent). Daarna wordt met een steriele naald van buitenaf in het triggerpoint geprikt. Het triggerpoint bevindt zich nu tussen de naald en de vinger. Onmiddellijke ontspanning kan gevoeld worden.
We zijn erg enthousiast over deze behandelmethode en het geeft fantastische resultaten. Ook voor pijnklachten, die voortkomen vanuit littekens op de huid of in de bekenbodemspieren, bieden wij speciale dry needling technieken. De zone is vreemd, maar uiteindelijk is de bekkenbodem de meest veilige zone om te needlen. Het is als het ware een lege holte.
​
Heb je vragen of denk je misschien dat dit je zou kunnen helpen, maak een afspraak met An.
-
ischias of uitstralingspijnen
-
nekklachten
-
lage rugpijn, lumbago
-
bekkenklachten
-
darmklachten & stoelgangproblemen
-
migraine, spanningshoofdpijn op basis van mechanische dysfuncties
-
sportblessures (acuut of chronisch)
-
ondersteunende therapie voor chronisch vermoeidheidssyndroom en fybromyalgie
-
zware benen
-
oor-kaakproblematiek
-
...
Deze lijst kan nooit volledig zijn, neem gerust contact op om te vragen of osteopathie voor uw specifieke klacht iets zou kunnen betekenen.