top of page

Osteopathie bij baby's

Praktijk Grow-Kortrijk-Osteopathie-baby-

Jouw baby huilt nooit zonder reden. Het is de enige manier om met je te communiceren. Je baby heeft honger, is moe, heeft een vuile luier, wil huidcontact, wil aandacht… Maar soms weet je echt niet waarom het huilen blijft aanhouden of je baby huilt zonder aanwijsbare oorzaak.


Er wordt wel eens gezegd dat huilen bij het opgroeien hoort.
Vanuit mijn academische achtergrond en ruime praktijkervaring, durf ik stellen dat met het toepassen van de juiste technieken, meestal de oorzaak voor het overmatig huilen vastgesteld kan worden en dus ook behandeld kan worden.


Mijn specialisatie bestaat er in om mogelijke verstoringen van normaal gedrag te onderscheiden.  Aan de hand van ritmekaarten en bewegingsonderzoek, wordt een osteopathische diagnose en een behandelplan opgesteld.

  • algemene check-up na bevalling. De meeste bevallingen gaan niet meer zoals de natuur het ons heeft voorgeschreven. Het krijgen van een epidurale, het drukken op jouw buik bij het persen, de arbeid heeft heel lang geduurd of het ging net heel erg snel, … Allemaal mogelijke oorzaken waardoor een baby zich niet lekker in zijn vel kan voelen.  

  • voedingsproblemen bij borst- of flesvoeding zoals het aanhappen aan de borst dat niet goed lukt, het te veel verslikken, moeilijk boeren, …

  • voorkeurshoudingen (of asymmetrisch bewegingspatroon zoals het maar kijken naar één kant, het plooien van meestal één beentje, het opdraaien als een spiraaltje bij het opgepakt worden) of het krijgen van een afgeplat hoofdje

  • overstrekkingsgedrag van je baby, banaanligging

  • ontroostbaar huilen, onrust

  • oprispingen (“reflux”) of darmproblemen

  • motorische mijlpalen die niet “op tijd” gehaald worden, (bv. het kruipen of asymmetrisch kruipen, poepschuiven)

  • te weinig slapen

  • persistent etterend oogje aan 1 kant

Praktijk Grow-Kortrijk-Osteopathie-baby-
osteopate-an-vanderschaeghe-5_1_orig.jpg

Na een inleidend gesprek, wordt de baby onderzocht, reflexen getest, een bewegingsonderzoek gedaan... Bij een baby verlopen onderzoek en behandeling bijna synchroon. Vinden we een spanning, dan maken we die vrij.


Bij de therapie met baby's betrek ik altijd de ouders erbij. Er is heel veel wat de ouders zelf kunnen doen om hun baby te helpen. Iedereen gaat naar huis met een reeks oefeningen en tips om hun baby verder te helpen. 

bottom of page