top of page

Drukkende pijn in je vagina, bij gebruik van een tampon?!

Bijgewerkt op: 10 mrt. 2021


Herkenbaar?

Tijdens je regels wil je een tampon inbrengen. Maar na een tijdje begin je een heel drukkend gevoel in je vagina te ervaren. Het is gewoon te pijnlijk om de tampon in je vagina te houden en die wil je er zo snel mogelijk uit. Want anders ga je als deze fine lady verder op stap.
Wist je dat doorheen je menstruele cyclus, je baarmoeder en dus je baarmoedermond (cervix) van positie verandert? De ene keer zit hij hoger in je schede en de andere keer lager. Dus op zich is het zakken van je cervix in je vagina geen abnormaal gegeven. En zeker niet elke vrouw voelt dit of ervaart hier klachten door.


"Hoe moet ik me die baarmoedermond voorstellen?" Wel, denk aan de vorm van dikke getuite lippen die nog net een kleine opening laat.

Tijdens je regels kan je cervix dieper in je vagina zakken. Soms kan je cervix getild zijn naar de ene of de andere kant. Na je bevalling kan die verzakking wat meer tot uiting komen. Dan spreken we over een lichte orgaan- of baarmoederverzakking.


Tijdens je ovulatiefase heb je hogere concentratie aan oestrogeen, ze zorgen ervoor dat de ligamenten die je baarmoeder met je bekken verbinden, strakker aangespannen staan. Dus je baarmoeder en cervix worden dieper in je vagina gelift. Misschien heb je dit gevoel ook al ervaren tijden het vrijen. De ene keer voelt "het pad" vrij en de andere keer zit er precies iets in de weg. Wel ladies, dit is absoluut normaal! Tenzij we dus spreken over echte prolaps (orgaanverzakking van je bekkenorganen: baarmoeder, blaas of rectum)). Maar dat is voor in een andere blog ;).

Ik nodig je uit om regelmatig eens aan zelfinspectie te doen doorheen je cyclus.

Een stappenplan van hoe je dat best doet kan je vinden op: www.beautifulcervix.com. Hoe beter je je eigen lichaam kent, hoe sneller je zal opmerken als iets anders aanvoelt. Hou van je eigen lichaam, it's all yours!


Terug naar het inbrengen van je tampon.


Bij het inbrengen van jouw tampon kan jouw schede minder diep voelen en wordt het inbrengen moeilijker. Na een tijdje kan je een drukkende pijn ervaren. Zeker wanneer de tampon zwaarder wordt door het opgevangen bloed. De massa drukt tegen je diepe en oppervlakkige bekkenbodemspieren. Normaal zou dit ook geen probleem mogen geven. Maar vaak zitten er myofasicale knobbeltjes in je bekkenbodemspieren.

"Myofasciale watte, An???"

Elke spier is opgebouwd uit vezels. Die vezeltjes kunnen op bepaalde momenten knobbeltjes vormen. Die knobbeltjes hebben geen goede doorbloeding. Bij druk op die knobbels of wanneer er activiteit of inspanning van de betrokken spier gevraagd wordt, doet dat pijn. Dit worden myofasciale triggerpoints genoemd. Dit kan overal in het lichaam voorkomen. De meest gekende triggerpoints zijn deze in je musculus trapezius of monnikskapspier.

Want wie kent het gevoel niet van na een lange werkdag voor de pc of na uren je baby te sussen op je arm, plots die knagende pijn in je schouders te voelen. Je wil niets anders doen dan constant er wat in te knijpen om je van die zeurende pijn te verlichten. Wel knijp nu nog maar eens harder in. Voel je een bepaalde uitstraling naar je nek of je hoofd? Ja hoor, dat knobbeltje in die spier kan je zelfs knallende hoofdpijn geven.

Dat is wat zo'n triggerpoint doet, het geeft je een constante knagende pijn. Handig voor ons is dat elke spier een bepaald uitstralingspatroon heeft en zo kunnen wij als therapeut snel de spier identificeren.

Het kan dus heel goed zijn dat je triggerpoints in je bekkenbodemspieren hebt en dat de druk van je cervix én die tampon je bekkenbodem te veel worden! Wie triggerpoints in de bekkenbodemspieren heeft, heeft vaak te kampen met té gespannen bekkenbodemspieren. In de wand van je vagina zitten kliertjes die het interne milieu van je vagina vochtig houden. Maar bij te gespannen spieren, krijgen de kliertjes niet genoeg dynamiek. Waardoor de bevochtiging stroef loopt. Zeker in de periode van je maandstonden.


Sommige vrouwen vinden het vreemd dat ze pijn hebben bij een tampon, maar geen pijn tijdens het vrijen. Dit kan te maken hebben de vochtigheid in je vagina. Wie zich tijdens het vrijen goed kan ontspannen en waarbij er veel aandacht gaat naar clitorale stimulatie en massage van de vulva, zal veel natter worden en zal penetratie geen pijn doen.


Gelukkig bestaan er oefeningen en behandelmethodes om dit op te lossen!

Een van de behandelmethodes van triggerpoint release is dry needling. Je vindt er hier meer info op de pagina: osteopathie - vrouw op deze website.

Deze gouden oefening krijg je alvast cadeau:
  • Ga op je rug liggen met je knieën geplooid, voeten op de grond

  • Plaats een kussen onder je zitvlak, zodat je zitvlak hoger ligt, zo laat je de zwaartekracht in je voordeel werken. (Hier niet te zien op de foto.)

  • Laat je knieën openvallen en plaats nog een kussen onder elke knie.


Deze houding is lekker comfortabel. (Al mocht ik hier wel een beetje meer glimlachen.)


Ga nu met je aandacht naar je bekkenbodem en visualiseer dat bij elke INademing je bekkenbodem een beetje naar buiten veert, net zoals een trampoline. Bij de uitademing veert ze terug.
Ontspanning in je bekkenbodem creëren is de gouden tip voor een hele reeks aan klachten. Just let it goooooooo!


Gegroet,

An

8.597 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page